سال بیست و یکم | بهار 1396 | 249 صفحه
جهت مشاهده و ورق زدن صفحات
روی تصویر زیر کلیک کنید.
در این شماره می خوانید:
1- مقاله ها
-
- دراخت،خونک و میورُن، در فرهنگ دینی ارمنی | رافی آراکلیانس
- معماری در سیاست و سیاست در معماری،اقلیت های مذهبی و بحث معماری نوگرا در ایران قرن بیستم | دکتر تالین گریگور/ترجمه باغدیک دِرگریگوریان
2- نژادپرستی و نژادکشی
- بازتاب نژادکشی ارمنیان در مطبوعات آمریکا | ادوارد هاروطونیانس
- نژادکشی ارمنیان به روایت شاهدان عینی | آرمیک نیکوقوسیان
- نقش انگلستان در نژادکشی ارمنیان | ایساک یونانسیان
3- مسئله ارمنی
- بحثی در مورد مناقشه قراباغ (آرتساخ) | آرسن نظریان
4- گفت و گو
5- معرقی و نقد کتاب
- نقد و بررسی کتاب،پیدایش جمهوری آذربایجان | مجتبی برزویی
- مروری بر دو کتاب،نسل کشی ارمنیان،ریشه ها و پیامدها (1915-1923م)؛مساله آرتساخ،قره باغ (مجموعه مقالات) | ژیلبرت آقاجانیان
6- ادبیات
- دو دیدگاه و دو پایان ناهمگون بر یک داستان کوتاه،بررسی تطبیقی داستان های گرداب اثر صادق هدایت و شکنجه اثر شین پرتو | دکتر قوام الدین رضوی زاده
- هوانس گریگوریان و اشعاری چند از او | ترجمه تیگران بُقوسیان
- درخت توت صورتی | آرتاک وارتانیان / ترجمه گریگور آراکلیان
- آبنبات های بابا عِمران | آرتاک وارتانیان / ترجمه ادوارد هاروطونیانس
7- تاریخ معماری
- نگاهی به دو کلیسای تاریخی شهرستان خوی،کلیسای قریس و کلیسای فنایی | بهروز خان محمدی
8- رویدادها و گزارش ها
-
- مراسم یادبود صد و دومین سالگرد نژادکشی ارمنیان | روابط عمومی موسسه ترجمه و تحقیق هور
- مراسم یادبود صد و دومین سالگرد نژادکشی ارمنیان | روابط عمومی موسسه ترجمه و تحقیق هور
9- باخوانندگان
- پیمان را باید با پیمانه فکر سنجید | خسرو خواجویان
ســرمقــاله [1]
از پس دورترین ها موسمی نو می وزد
بویش خاطرۀ زندگی دارد و نوید روزهای شاد
شادی نهفته در فطرت تاریخ
در ذهن و باورهای مردمانی کهن
ریشه در خاک همیشه زندۀ این سرزمین
از روزگاران دور، بهار در مبانی فرهنگی و اعتقادی ساکنان این سرزمین بیانگر مفاهیم و معانی متعددی بوده است. تعدد این مفاهیم به اندازه ای است که در ادبیات و هنر این سرزمین به صورت های گوناگونی در سبک ها و شیوه های بدیع و بی همتا تجلی یافته و افزون بر اینکه در گذر زمانه جایگاهی خاص در فرهنگ مشرق زمین به خود اختصاص داده به یقین در فرهنگ و تمدن بشری نیز مرتبتی والا و شایسته را ازآن خویش کرده است.
همسفر شدن بهار با جشن باستانی نوروز و هم نوا شدن آن با آهنگ شادمانی، که از قلب های پر مهر آدمیان بر می خیزد، سیمای نابی است که این اقلیم سده هاست به آن مزین شده و نزد دیگر مردمان مشرق زمین، به مثابۀ همسایگان این دیار کهن، باوری شناخته شده و گرانمایه است.
ایرانیان ارمنی در مقام یکی از اقوام ساکن در این خطه، که در گذر تاریخ لحظات فراوانی را از روزهای حیات خود با مردمان این سرزمین سهیم بوده اند، به خوبی با فلسفۀ وجودی بهار و تعاریف بنیادین آن آشنا هستند. آنان سده های متمادی است که بهار را بیداری دوباره و آغازی دیگر بر زندگی می دانند و این سنت فرخنده و خجسته را ارج می نهند. لیکن، بهار افزون بر مفهوم پر بار جاودانگی حیات نزد ارمنیان یاد آور واقعه ای تلخ در گذشتۀ این قوم است. واقعۀ نژادکشی شمار بسیاری از جمعیت ارمنیان در ارمنستان غربی که در حوزۀ امپراتوری عثمانی سکنا داشتند. رویداد ناگواری که بیش از یکصد و چند سال است از ذهن تاریخی این قوم پاک نشده و به منظور شناساندن هرچه بهتر آن به جهانیان و حفظ حقوق بشریت قدم در راهی پر فراز و نشیب گذارده.
در این مسیـر، سهم اهل قلـم مطالعۀ دقیـق و علمی دربارۀ این رخداد تاریخی است که بر مبنـای مستندات و مدارک صحـیح به بازگـویی بخـش هایی از این حـادثه پردازد تا علـت ها، ابعاد و گسترۀ آن در محدودۀ زمانی ای که به وقوع پیوسته به قابلیت بررسی و تفسیر بهتر و واضح تری رسد.
از این رو، فصلنامۀ پیمان بر حسب سنت پیشین خویش در این شماره، که در فصل نوزایی منتشر می شود، نوشته هایی دربارۀ این واقعه ارائه کرده که به بررسی اخبار و گزارش های ثبت شده در مطبوعات، روایت های شاهدان عینی و نقش یکی از دولت های حاضر در صحنۀ روابط بین المللی آن زمان پرداخته اند.
بخش ادبیات این شماره پرمایه است، با نوشتارهای وزینی که به تبیین دیدگاه دو نویسندۀ ارزندۀ این مرزوبوم و بررسی تطبیقی هنر داستان نویسی آنها با تکیه بر دو داستان خاص می پردازد و البته، ترجمه هایی از یک نویسنده و یک شاعر ارمنی معاصر که معرف هر دوی آنها و سبک نوشتاری آنان است.
در قسمت نقد و بررسی کتاب، با چند کتاب که به تازگی به چاپ رسیده، محتوای آنها، هدف از نگارش این کتاب ها و نظرات نویسندگان آنها آشنا می شویم. مقاله ای نیز در حوزۀ تاریخ معماری اطلاعاتی جامع از دو کلیسای ارمنی ارائه کرده که بخشی از میراث غنی فرهنگی سرزمینمان هستند.
در ذیل عنوان مقاله ها، دو نوشتار تحقیقی قرار دارد که هریک به سبب تبیین و تفسیر حوزۀ مطالعاتی خویش در معماری و نیز معرفی و شناساندن باورهای دینی و سنتی ارمنیان دربردارندۀ مطالبی بدیع و دارای ارزش علمی خاصی است.
نوشتار گنجانده شده در بخش گفت و گو مشتمل بر صحبت های رئیس کرسی ایران شناسی دانشگاه ایروان است که طی مدت حضور ایشان در ایران،که مناسبت علمی داشت، فراهم شده و به تفصیل، دیدگاه ایشان را در موضوعات مربوط به مشترکات تاریخی، فرهنگی و روابط ایران و ارمنستا ن نقل کرده است.
مسئلۀ ارمنی سرفصل دیگر شمارۀ حاضر است که بر مبنای مدارک تاریخی و اصول حقوقی به بررسی اوضاع یکی از مناطق مورد بحث در محدودۀ روابط بین الملل پرداخته و در پایان، به بخش با خوانندگان می رسیم که خانوادۀ پیمان مدت هاست دوستدار آن بوده و ارتباط قلبی عمیقی با آن دارد چراکه حاصل زحمات خود را در قلم و نظر خوانندگان خود می خواند.
دست اندرکاران پیمان امیدوارند که تلاش و فعالیت آنان طی انتشار شمارۀ حاضر نتیجه ای هر چند ناچیز لیکن شایسته در جهت تعالی علمی و ارتقای فرهنگی بر جای نهد.
پینوشت:
1- سرمقالۀ این شماره به قلم آرپی مانوکیان نوشته شده است.