فصلنامه فرهنگی پیمان شماره ۵۹
نامه های سازمان حمایت از حقوق بشر،شعبه استانبول،خطاب به پیشوای دینی حوزه های اجمیادزین و کیلیکیه
نویسنده: آرمینه آراکلیان
جاثلیق اعظم گارگین دوم،
پیشوای دینی ارمنیان جهان،
اجمیادزین،ارمنستان
پیشوای معظم
امروز، ۲۴ آوریل ۲۰۱۲ م، مصادف است با نود و هفتمین سالگرد واقعۀ دستگیری و تبعید اندیشمندان و فرهیختگان ارمنی استانبول که فاجعۀ نژادکشی ارمنیان را به دنبال داشته است.
با ارسال این یادداشت به خلیفه گری اجمیادزین، نمایندۀ ارمنیان جهان، ضمن ادای احترام به یاد کشته شدگان مظلوم نژاد کشی ارمنیان، انزجار خود را از انهدام میراث فرهنگی و اجتماعی ارمنیان ساکن در ارمنستان عثمانی و محو آثار تاریخی و باستانی آنان ابراز می داریم. این یادداشت حامل پیام آمادگی این کمیته در دفاع از داد خواهی وحق طلبی بازماندگان حقیقی و حقوقی نژاد کشی ارمنیان است که در اقصا نقاط دنیا پراکنده شده اند.
انکار ۹۷ سالۀ نژاد کشی ارمنیان نه فقط سیاست دولت مرکزی ترکیه بلکه مروج یک نظریۀ خاص اجتماعی نیز بوده است. ما بدین وسیله اعلام می کنیم که انکار جنایات بشری ای چون نژاد کشی سبب پایمال شدن حقوق انسان ها و منشأ بروز دشمنی و نفرت بین ارکان جوامع است.پس از هتک حرمت به مقام و حمله به شخص شما هنگام سفر به ترکیه و بازدید از خلیفه گری قسطنطنیه، در ۲۰۰۶م، شما طی مصاحبۀ مطبوعاتی خود اعلام داشتید که نژادکشی ارمنیان قابل بحث و نیازمند بررسی نیست بلکه آن یک واقعیت تلخ تاریخی بوده و باید مورد تایید دولت ترکیه قرار گیرد. کلام شما قابل تعقیب و ناقض مادۀ ۳۰۱ قانون اساسی ترکیه، که فاقد هر گونه وجهۀ قانونی است، شناخته شد.
این یادداشت حامل اعتقاد این مدافعان حقوق بشر در همدلی با اظهارات شما و ترسیم کنندۀ موضع این کمیته در قبال حکم دستگاه قضایی ترکیه و جنبه فتنه انگیزو ضد حقوق بشری آن است.
سال گذشته، در ۲۴ آوریل۲۰۱۱م، هم زمان با برگزاری مراسم یاد بود نود وششمین سالگرد دستگیری اندیشمندان ارمنی در استانبول، سواک شاهین بالیکچی، سرباز ارمنی تبار، هنگام انجام وظیفه در ارتش ترکیه، در شهر باتمان، به قتل رسید. مقامات آن واقعه را تصادفی خواندند در حالی که تحقیقات و بررسی های بعدی حکایت از قتل از پیش برنامه ریزی شده می کرد. قتل سواک شاهین بالیکچی نتیجۀ انکار ۹۷ سالۀ نژادکشی و تداوم آن و دال بر نبود امنیت برای شهروندان ارمنی تبار ترکیه است.در این نود و هفتمین سالگرد واقعه نژادکشی، که پس از دستگیری های استانبول در ۲۴ آوریل ۱۹۱۵ م منجر به کشتار ارمنیان، یونانیان و آسوریان آناتولی شد، این نامه را انشاء و مستقیماً به آن خلیفه گری و محضر همۀ بازماندگان نژادکشی ارمنیان ارسال می داریم.
ما بار دیگر اعلام می کنیم که استقرارحکومت حق و برقراری عدالت فقط پس از پذیرش نژاد کشی از جانب دولت ترکیه و باز پس دادن اموال و حقوق غارت شده، در ایام نژادکشی، ممکن خواهد بود.
خدمتگزار شما،
سازمان حمایت از حقوق بشر، شعبۀ استانبول
کمیتۀ ضد تبعیض نژادی ترکیه
جاثلیق اعظم آرام اول،
پیشوای دینی ارمنیان،
حوزۀکیلیکیه،
آنتیلیاس ، لبنان
پیشوای معظم
امروز، ۲۴ آوریل ۲۰۱۲ م، مصادف است با نود و هفتمین سالگرد واقعۀ دستگیری و تبعید اندیشمندان و فرهیختگان ارمنی شهر استانبول که فاجعۀ نژادکشی ارمنیان را به دنبال داشته است.
خلیفه گری کیلیکیه، که نه تنها قرن ها یکی از مراکز معنوی ارمنیان در ارمنستان غربی بلکه نماد هویت فرهنگی و اجتماعی ارمنیان بوده است، به دنبال دستگیری های استانبول در ۲۴ آوریل ۱۹۱۵م و در ادامۀ نخستین نژادکشی قرن مجبور به ترک دیار باستانی خود و انتقال به آنتیلیاس لبنان شد. در مقام مدافعان حقوق بشر، در ترکیه، خود را مقید و متعهد می دانیم که با انشای این نامه مراتب اعتقاد و تأکید خود را در مورد تعلق خاک کیلیکیه ترکیه به آن خلیفه گری اعلام کنیم.
با ارسال این یادداشت، ضمن ادای احترام به یاد کشته شدگان مظلوم نژاد کشی ارمنیان ، انزجار خود را از انهدام میراث فرهنگی و اجتماعی ارمنیان ساکن در ارمنستان عثمانی و محو آثار تاریخی و باستانی آنان ابراز می داریم. این یادداشت حامل پیام آمادگی این کمیته در دفاع از داد خواهی وحق طلبی بازماندگان حقیقی و حقوقی نژادکشی ارمنیان است که در اقصا نقاط دنیا پراکنده شده اند.
پیشوای معظم، طی نامۀ مورخ ۳۱ اوت ۲۰۱۱م خود، خطاب به نخست وزیر ترکیه، تقاضای بازنگری قوانین مالکیت اموال جوامع غیر مسلمان ترکیه، در لوای تغییرات قانون اساسی، را خواستار بوده اید. در آن نامه نوشتید که ارمنیان مالکان قانونی کلیساهای بی شمار، بیمارستان ها، یتیم خانه ها، پرورشگاه ها، گورستان ها و سایر مکان های مقدسی بوده اند که در سال های نژادکشی به دست دولت وقت ترکیه تصاحب شده اند و تنها مالک برحق مشاغل، دارایی ها و مستغلات اجداد خود، که قربانی برنامۀ از پیش تدوین شدۀ نژاد کشی شدند، به حساب می آیند.
در آن نامه، صریحاً اعلام کرده بودید که ارمنیان هیچ گاه از خواستۀ بر حق خود نخواهند گذشت و ادعای نخست وزیر، در خصوص رعایت حقوق جوامع، زمانی به اثبات خواهد رسید که آن دولت رسماً بر وقوع نژادکشی ارمنیان صحه گذارد.
با ارسال این نامه مایل هستیم حمایت کامل خود را از این خواستۀ بر حق آن مقام و ارمنیان جهان، که مبتنی بر حقوق اولیۀ انسان هاست، که همانا خواستۀ ما نیز است، اعلام کنیم.
سال گذشته، در ۲۴ آوریل۲۰۱۱م، هم زمان با برگزاری مراسم یاد بود نود وششمین سالگرد دستگیری اندیشمندان ارمنی در استانبول، سواک شاهین بالیکچی، سرباز ارمنی تبار، هنگام انجام وظیفه در ارتش ترکیه، در شهر باتمان، به قتل رسید. مقامات آن واقعه را تصادفی خواندند در حالی که تحقیقات و بررسی های بعدی حکایت از قتل از پیش برنامه ریزی شده می کرد. قتل سواک شاهین بالیکچی نتیجۀ انکار ۹۷ سالۀ نژادکشی و تداوم آن و دال بر نبود امنیت برای شهروندان ارمنی تبار ترکیه است.
در این نود و هفتمین سالگرد واقعه نژادکشی، که پس از دستگیری های استانبول در ۲۴ آوریل ۱۹۱۵ م منجر به کشتار ارمنیان، یونانیان و آسوریان آناتولی شد، این نامه را انشاء و مستقیماً به آن خلیفه گری و محضر همۀ بازماندگان نژادکشی ارمنیان ارسال می داریم.
ما بار دیگر اعلام می کنیم که استقرارحکومت حق و برقراری عدالت فقط پس از پذیرش نژاد کشی از جانب دولت ترکیه و باز پس دادن اموال و حقوق غارت شده، در ایام نژادکشی، ممکن خواهد بود.
خدمتگزار شما،
سازمان حمایت از حقوق بشر، شعبۀ استانبول
کمیتۀ ضد تبعیض نژادی ترکیه
پی نوشت:
۱ـ آسبارز Asbarez.com (25 آوریل ۲۰۱۲م).