سال بیست و دوم | زمستان 1397 | 196 صفحه
جهت مشاهده و ورق زدن صفحات
روی تصویر زیر کلیک کنید.
در این شماره می خوانید:
1- مقاله ها
- نگاهی به تاریخ شهر اجمیادزین | شاهن هوسپیان
2- تاریخ نگاری
- ملاحظاتی بر متن تاریخ قوُند و روایت های آن | آرپی مانوکیان
3- گفت و گو
4- چهره های علمی
- مروری بر زندگی مارتیک درآوانسیان،پدر ارتوپدی فنی ایران | آرمیک نیکوقوسیان
- دکتر وارطان گرگوریان،از تبریز تا نیویورک | ادوارد هاروطونیانس
5- ادبیات
- اشعاری از هوهانس تومانیان | ترجمه امیک آلکساندری
- هاروت گوستاندیان،شاعری به غربت همیشگی رفته از کرانه بوشهر | واراند
- چشمان پاتریشیا | دکتر قوام الدین رضوی زاده
6- تاریخ معماری
- مطالعه نقش های دیواری کلیسای تاریخی هفتوان سلماس (بخش دوم) | بهروز خان محمدی / هومن بخشایی
7- گزارش رویدادها
- یادی از شاعران،نویسندگان و مترجمان ایرانی ارمنی | روابط عمومی موسسه ترجمه و تحقیق هور
- رونمایی از کتاب های،تاریخ جمهوری ارمنستان (جلد 1 و 2)،عملیات نمسیس و در سرزمین اشک و خون | روابط عمومی موسسه ترجمه و تحقیق هور
سخن سردبیر
هشتاد و ششمین شماره فصلنامه پیمان در پی 22 سال انتشار بدون وقفه، با اندکی تأخیر، به صورت سیاه و سفید و با حجمی معادل دو سوم شماره های پیشین به همت دست اندرکاران نشریه انتشار یافت. در هنگامه ای که سیر تصاعدی سرسام آور هزینه ها انتشار رسانه ما را به چالش کشیده و دلبستگی به توانمندی های فرهنگ جای خود را به دل نگرانی برای گذران زندگی سپرده است، یک شماره دیگر از پیمان به مدد عشق نویسندگان و همکاری بدون چشمداشت همکاران فصلنامه منتشر شد.
نظرات شوق برانگیز خوانندگان و خادمان فرهنگ کشور بدون شک انگیزه ای مضاعف برای ادامه کار هیئت تحریریه بوده است. اداره کل کتابخانه های عمومی استان تهران به تازگی تصمیم گرفته تا فصلنامه پیمان را در شانزده کتابخانه فعال تحت سرپرستی خود، از اسلام شهر و رباط کریم گرفته تا تجریش، شهر قدس، دماوند و شهرک پردیس، در اختیار مراجعه کنندگان علاقه مند قرار دهد. این تصمیم فرخنده چشم اندازی امید بخش در پیش روی دست اندرکاران تهیه نشریه گشوده و گستردگی طیف خوانندگان فصلنامه، انگیزه ای برای تلاش های دو چندان آنان شده است.
با پوزش از نویسندگانی که چاپ نوشته هایشان به دلیل کاهش اجباری تعداد صفحات به شماره بعد موکول شده، در این شماره مقاله های زیر را تقدیم خوانندگان می کنیم:
مقاله« نگاهی به تاریخ شهر اجمیادزین» به تشریح اوضاع یکی از کهن ترین و مهم ترین شهرهای ارمنستان پرداخته است. این شهر در واقع نام کلیسای مرکزی ارمنیان مسیحی حواری را بر خود دارد. شهر اجمیادزین ازهمان سده های نخست، که مسیحیت دین رسمی ارمنستان شد (301م)،تا به امروز از نظر جغراسیاسی اهمیتی حیاتی برای ارمنیان دارد. نویسنده، ضمن تشریح سرگذشت شهر در طول تاریخ به طور گسترده به ویژه در ارتباط با تاریخ ایران، توجهی خاص نیز به نقش مذهبی آن در زندگی ارمنیان منطقه و جهان داشته است.
«ملاحـظاتـی بر متـن تاریـخ قوُنـد و روایـت های آن» عنوان مقـاله ای است که وضعـیت جغراسیاسی ارمنستان را در سده هفتم و هشتم میلادی بر اساس نوشته قوُند، روحانی و تاریخ نگار ارمنی سده هشتم، بررسی کرده. بخشی مهم از کتاب تاریخ قوُند، که آن را به درخواست حاکمان ارمنی نگاشته،حاصل مشاهدات شخصی خود اوست. از این رو، مورد توجه محققان قرار گرفته. نویسنده مقاله وقایع ارمنستان را در روزهای پر تلاطم آن، طی جنگ های ساسانیان با بیزانس و روزگار تسلط عرب ها ـ دوره حکومت خلفای راشدین، بنی امیه و بنی عباس ـ توصیف کرده و اهمیت نوشته قوُند را در بررسی این مقطع از تاریخ برای پژوهندگان به دقت و با تفصیل توضیح داده است.
دیگر مطالـب این شماره شامـل گفت و گو با عایشـه گونایسـو، اندیشمند ترک، تحت عنوان « انکار نژادکشی ارمنیان شرم آور است»؛ «مـروری بر زندگی مارتیـک دِر آوانسیان، پدر ارتـوپدی فنـی ایران»؛ «دکتر وارطان گرگوریان، از تبریز تا نیویورک»،شامل شرح زندگی و فعالیت های دکتر گرگوریان، تاریخ نگار ایرانی تبار، استاد دانشگاه های امریکا و فعال برجسته در حوزه مدیریت؛ «ترجمه اشعاری از هوهانس تومانیان»، شاعر بزرگ ارمنی؛ شرح زندگی هاروت گوستاندیان، شاعر و نویسنده ارمنی زاده بوشهر، تحـت عنـوان« شاعـری به غربت همیشگـی رفته از کرانه بوشـهر»؛ داستان «چشمان پاتریشیا»؛ بخش دوم مقاله « مطالعه نقوش دیواری کلیسای تاریخی هفتوان سلماس»؛ و در پایان، گزارش نشستی تحت عنوان «یادی از شاعران، نویسندگان و مترجمان ایرانی ارمنی»؛ و مراسم «رونمایی از کتـاب های تاریـخ جمهوری ارمنستان (جلد1و2)،عملیات نِمِـسیس و در سرزمین اشک و خـون» است که امیدواریم مورد توجه و عنایت خوانندگان گرامی فصلنامه پیمان قرار گیرد.